Kairós Palestina: solidaritat amb el poble palestí

Kairós Palestina: solidaritat amb el poble palestí


El 29 de novembre se celebra el Dia Internacional de Solidaritat amb el poble palestí. És un dia important per al poble palestí perquè eixa data es va aprovar en l’Organització de les Nacions Unides (ONU) un Estat jueu i un Estat àrab, mitjançant la Resolució 181.

Malgrat ser terra sagrada per a les tres principals religions monoteistes (musulmans, jueus i cristians), veiem cada dia com els drets humans són infringits, la legitimitat de tot un poble és negada i la llei internacional és transgredida sistemàticament. Entristeix comprovar com el lloc on van brollar les paraules pau, perdó, amor, esperança, justícia i misericòrdia, siga un dels racons més violents del planeta.

La comunitat cristiana palestina ens ha fet arribar el seu clam des de la situació veritablement dramàtica que viuen en la seua terra. Des del coneixement proper que tenim
d’aquesta situació, en Càrites Espanyola i Càrites Diocesana de València realitzem des de fa anys un modest acompanyament a Càrites Jerusalem. Aquesta solidaritat es concreta amb el programa “Iniciativa per la Pau” en el qual es realitzen principalment les següents accions: 1) Informació i seguiment del conflicte i dels signes d’esperança; 2) anunci i denúncia profètica; 3) peregrinacions solidàries; 4) implicació de voluntariat; 5) comerç solidari, i 6) projectes de desenvolupament.

La veu dels cristians de Terra Santa, moltes vegades poc escoltada en el nostre entorn, s’expressa amb claredat i esperança profètica en el document “*Kairós Palestina. Un moment de veritat”. Aquest document sorgeix al desembre de 2009, en un moment en què molts palestins i palestines creuen trobarse davant un atzucac després de dècades de conflicte i converses de pau infructuoses.

A través d’aquest document descriuen la seua situació i ens ofereixen materials que poden ajudar-nos a prendre major consciència de la seua situació. En la lletra i l’esperit d’aquest text impressiona comprovar com en la terra en la qual va viure Jesús, en aqueixa Terra Santa, en la qual el mateix Déu es va encarnar, els cristians, enmig del dolor i la permanent humiliació, mantenen viva la flama de la fe, l’esperança i l’amor.

En el document, alts representants de les principals Esglésies cristianes demanen amb urgència la pau i el final de l’ocupació de Palestina per Israel a líders religiosos jueus i musulmans, al poble palestí i israelià, a la comunitat internacional, a les Esglésies del món i a nosaltres, els seus germans en la fe.

En el text s’expressa com la comunitat cristiana de Palestina fa lectura creient de la presència de Déu “acampat” entre ells, compartint els seus gojos i ombres. Alhora, se senten part d’un poble oprimit, hereu d’aquell que va viure l’experiència de l’alliberament i, sentint l’amenaça d’un nou èxode –de la seua pròpia terra–, manifesten la seua ferma voluntat de romandre en pau en la Terra de Jesús.

La fe els porta a viure l’esperança contra tota esperança. Per açò mantenen una actitud pacífica de resistència que afirma la dignitat humana davant els intents d’humiliació; contra tota esperança mantenen una actitud profètica i es dirigeixen a la comunitat internacional, als estats i governants, a les religions –també a nosaltres– sent testimonis d’un Déu de Vida i fent una crida ecumènica a la reconciliació i la pau.

Déu va escoltar el clam del seu poble, es va commoure davant ell i va actuar. Així va manifestar les seues entranyes de misericòrdia (*Cf Ex3, 7-9).

Escoltem nosaltres aquest nou clam que ens porte a commoure’ns i actuar. Que la seua veu arribe a la nostra Església, a le nostra diòcesi, parròquies i fòrums socials, i així experimenten aquests germans palestins la nostra proximitat i ajuda misericordiosa. En aquest mes de novembre reafirmem el nostre compromís amb la pau entre Palestina i Israel.

Davi Montesinos
Responsable de Cooperación Fraterna
Cáritas Diocesana de Valencia

Hay 1 comentario

Añade el tuyo

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.